VODOVOD

Stopite pod tuš in občutite sproščujoč utrip tople vode. Vrzite kup umazanih oblačil v pralni stroj, dodajte nekaj detergenta in pritisnite gumb, da bo vse čisto v manj kot eni uri. Da, domačo vodovodno napeljavo je enostavno vzeti za samoumevno.

Toda čudež vode na zahtevo postane bolj očiten, ko gredo stvari narobe ali ko projekt preoblikovanja zahteva namestitev novih dovodnih, odtočnih in odzračevalnih vodov. Številne težave pri namestitvi so posledica nepravilnih podrobnosti namestitve. Na srečo so vodovodni materiali, postopki in podrobnosti o gradnji podrobno obravnavani v Enotnem vodovodnem kodeksu (UPC), referenčnem vodniku, ki ga uporabljajo licencirani vodovodarji in večina gradbenih oddelkov.

Ne glede na to, ali se lotevate vodovodnega projekta naredi sam ali delate s profesionalnim vodovodarjem, vam bodo podrobnosti v pomoč pri sprejemanju temeljnih odločitev o vašem obstoječem vodovodnem sistemu ali načrtovanih spremembah.

Glavni sistemi in kako delujejo

Komunalni vodi dovajajo vodo za uporabo po celotnem domu

Gospodinjstva lahko pridobivajo vodo na dva načina: iz vodnjaka ali od lokalnega vodovoda. Če vodo dobavlja komunalno podjetje, bosta na glavnem dovodnem vodu, ki vodi v dom, nameščena vodomer in glavni zaporni ventil.

Če voda prihaja iz vodnjaka na posestvu, bo velik rezervoar za shranjevanje, ki ga bo napolnila črpalka za vodnjak. Zaporni ventil boste našli na napeljavi, ki napaja rezervoar (iz vodnjaka), in na napeljavi, ki napaja grelnik vode in vse napeljave za hladno vodo, ki gredo v različne dele hiše. Pomembno je vedeti, kje se ti zaporni ventili nahajajo (in jih omogočiti dostopne), če imate težave z vodovodnim sistemom, ki zahteva zapiranje vode.

V starejših domovih (zgrajenih pred letom 1970) so bili servisni vodi običajno izdelani iz bakrenih cevi in ​​bakrenih ali medeninastih fitingov. V novejših domovih je večja verjetnost, da bodo imeli plastične električne napeljave  Starejše hiše, ki so bile prenovljene, imajo pogosto kombinacijo bakrenih in plastičnih vodovodnih napeljav.

Čistilne naprave odstranjujejo umazanijo

Ko dobite vodo iz komunalnega vodovoda, jo obdelamo, da odstranimo škodljiva onesnaževala. Voda iz vodnjaka ni obdelana. Ne glede na to, kateri vir vode imate, je pomembno, da svojo vodo testirate, da se prepričate, da je varna. Voda iz vodnjakov je lahko onesnažena z bakterijami, kemikalijami, minerali ali radonom.

Komunalna voda lahko vsebuje tudi onesnaževala. Test vode identificira specifične onesnaževalce, vključno z minerali, kot je železo. Minerali lahko skrajšajo življenjsko dobo grelnika vode in povzročijo težave pri pranju. Rezultat vodnega testa vam pokaže, katere vrste priprave vode so potrebne. Nič nenavadnega ni, da ima voda iz vodnjakov dve ali več obdelavi – na primer za odstranjevanje bakterij, radona in mineralov.

Kanalizacijski vodi se odvajajo v greznico ali komunalno kanalizacijo

Kanalizacijske cevi, ki odvajajo umazano vodo, je enostavno razlikovati, ker so veliko večje od vodovodnih cevi. Danes je večina odtočnih in prezračevalnih cevi izdelanih iz plastike . V starejših domovih so lahko cevi za odpadke izdelane iz bakra ali litega železa. Na podeželju se odplake pošljejo v greznico, ki napaja greznico, sestavljeno iz perforiranih cevi, vdelanih v gramoz. Tekoča odplaka se porazdeli po celotnem čistilnem polju in pridobi čistost, ko pronica skozi prod in v tla. Trdne snovi se usedejo v greznici in jih je treba izčrpati vsaj enkrat na leto ali pogosteje, če se močno uporabljajo.

V mestnih območjih in številnih predmestjih je kanalizacija speljana v komunalni kanalizacijski sistem. Občinske pristojbine za oskrbo z vodo in kanalizacijo temeljijo na porabi vode, ki jo beleži vodomer, nameščen na glavni cevi v vašem domu.

Prezračevalne reže zagotavljajo dobro drenažo

Vse vodovodne odtočne cevi potrebujejo prezračevalne odprtine, ki zagotavljajo pravilno odvodnjavanje. Brez dodatnega zraka, ki ga zagotavlja prezračevanje, lahko učinek vakuuma ovira gibanje odpadne vode skozi odtočne cevi. Vsako vodovodno napeljavo (umivalnik, stranišče, prha, pralni stroj itd.) je treba prezračevati, vendar lahko nekatere napeljave delijo prezračevalno linijo.  Običajni prezračevalni kanali so sestavljeni iz plastičnih cevi in ​​potekajo skozi zaboje in podstrešne prostore, da segajo skozi streho. Kadar pipe ni mogoče odzračiti na običajen način (kot je odzračevanje pomivalnega korita na kuhinjskem otoku), večina gradbenih predpisov namesto tega dovoljuje namestitev ventila za dovod zraka (AAV).

Vodovodne cevi

Plastična cev

V stanovanjskih vodovodnih instalacijah se uporabljajo tri glavne vrste plastičnih cevi. Vsak tip ima posebne značilnosti, ki določajo najboljše uporabe, vendar imajo glede na splošno zmogljivost plastične cevi izrazite prednosti pred kovinskimi cevmi. Ne bo korodiral in ne bo vplival na minerale v oskrbi z vodo, kot so bakrene in litoželezne cevi. Za razliko od kovinske cevi zagotavlja nekaj izolacijske vrednosti. In lažje je delati, ker so fitingi namesto spajkanja povezani s cevjo s topilom ali kompresijskimi spoji.

  • PVC (polivinilkloridna) cev se uporablja predvsem za odvodnjavanje in za vodovode za hladno vodo.
  • CPVC (klorirani polivinilklorid) je dražja od PVC in se najpogosteje uporablja za dovod tople vode, ker prenaša višje temperature.
  • PEX (zamreženi polietilenski) cev je fleksibilna plastična cev, zasnovana za oskrbo s toplo in hladno vodo. Številni vodovodarji in domači mojstri imajo raje PEX kot PVC in CPVC, saj lahko njegova sposobnost upogibanja odpravi potrebo po komolcih pri vodovodnih napeljavah in poenostavi postopek namestitve. Vodovodne cevi PEX so lahko barvno označene; za vročo vodo uporabljate rdeče obarvan PEX, za hladno vodo pa modro obarvane cevi. PEX se uporablja tudi v sistemih sevalnega talnega ogrevanja.

Baker

Bakreni cevovodi že dolgo beležijo vodovodne aplikacije. Trdna bakrena cev (navadno ½ ”ali ¾” premera) se običajno uporablja za napajalne vode; večji premeri se uporabljajo za odpadne cevi. Prilagodljiva bakrena cev majhnega premera se včasih uporablja za oskrbo s kavnimi aparati in napravami za pripravo ledu. Za izdelavo bakrenih vodovodnih napeljav so potrebni fitingi, ki so spajkani, čeprav je v nekaterih primerih mogoče uporabiti tudi okovje kompresijskega tipa. Bakrena vodovodna napeljava lahko traja dlje časa, vendar je dražja od plastike in bolj dovzetna za škodo, ki jo povzroči “trda” voda, ker baker lahko kemično komunicira z nekaterimi minerali.

Lito železo in svinec

Ta dva materiala za vodovodne cevi se ne uporabljata več in to z dobrim razlogom. Litoželezo je drago, težko, z njim je težko delati in se lahko kvariti zaradi rje ali korozije. Tudi s svincem je težko delati, njegova strupenost pa predstavlja resno nevarnost za zdravje, kadar se uporabljajo dovodni vodi. Če imate starejšo hišo, ki vsebuje litoželezne ali svinčene vodovodne cevi, takoj zamenjajte vse dovodne vodnike. Linije za odpadke iz litega železa lahko po potrebi nadomestite s plastiko.

Ogrevanje vode

Ogrevanje vode običajno predstavlja 15 % ali več celotnega računa za energijo v domu. Odločitev, kateri grelnik vode je najboljši za vaše gospodinjstvo, je odvisna od številnih dejavnikov: stroškov namestitve, energetske učinkovitosti (ki določa obratovalne stroške), pričakovanega vzdrževanja in življenjske dobe ter podrobnosti gospodinjstva, ki določajo dnevne potrebe po topli vodi. Tu so vaše izbire:

Grelnik vode v rezervoarju: še vedno najpogostejša izbira

Grelnik vode v obliki rezervoarja hrani toplo vodo v rezervoarju, ki je lahko velik 6 galon. (za eno kopalnico) do 80 gal. ali več.

Ta vrsta grelnika vode za ogrevanje vode uporablja zemeljski plin, propan, elektriko ali kurilno olje. Ko temperatura vode v rezervoarju pade na približno 115° (F), se grelni element samodejno vklopi, da vrne vodo na pravilno temperaturo. Ta cikel ogrevanja se ponavlja ne glede na to, ali uporabljate vročo vodo ali ne. Grelniki vode z oceno ENERGY STAR® imajo izolacijo za zmanjšanje izgube toplote v stanju pripravljenosti, medtem ko voda v rezervoarju »čaka« na uporabo.

Pretočni grelnik vode: Brez toplotne izgube v stanju pripravljenosti

V skladu s svojim imenom pretočni grelnik vode ne more shraniti tople vode. Pri modelu brez rezervoarja, ko nekdo odpre pipo za toplo vodo, se grelni element samodejno vklopi in voda se segreva, ko teče skozi toplotni izmenjevalnik. Večina gospodinjskih grelnikov vode kot vir toplote uporablja zemeljski plin ali propan. Za razliko od grelnikov vode z rezervoarjem, ki porabljajo energijo za ohranjanje tople vode tudi, ko je hiša prazna, pretočni grelniki vode porabljajo energijo le, ko je potrebna (včasih jih imenujemo “grelniki na zahtevo”). Čeprav lahko pretočni grelnik vode stane dvakrat dražji od pretočnega grelnika vode, je to pametna izbira, ko dolga obdobja ni potrebe po topli vodi.

Posredni grelniki vode: “Brezplačna” topla voda pozimi

Ta vrsta grelnika vode se pri ogrevanju vode, ki jo uporabljate za pranje, zanaša na celoten ogrevalni sistem vašega doma. V zimskih mesecih, ko je vaše ogrevanje vključeno, da ohranja hišo toplo, indirektno ogrevanje vode zagotavlja brezplačno toplo vodo. Vendar se ta prihranek energije izgubi v vročem vremenu, ko mora ogrevalni sistem delovati za ogrevanje vode. Posredni sistemi za ogrevanje vode nudijo največje prihranke energije v hladnih podnebjih.

Grelniki vode s toplotno črpalko: učinkoviti v toplejših podnebjih

Nekateri sistemi toplotnih črpalk, ki ogrevajo in hladijo celotno hišo, lahko ogrevajo tudi vodo za pranje. Hišne toplotne črpalke, ki ogrevajo tudi vodo za pranje, so v uporabi že desetletja. V zadnjem času so bile kompaktne toplotne črpalke na zrak uporabljene kot vir toplote za rezervoarske grelnike vode. Enota toplotne črpalke je nameščena na vrhu rezervoarja za toplo vodo in toplotna črpalka se samodejno vklopi, ko voda v rezervoarju pade pod nastavljeno temperaturo. Ta vrsta grelnika vode najbolje deluje v toplih in blagih podnebjih.

Solarna topla voda: pomoč sonca prihrani stroške

Ali je vaša hiša ali posest dobro izpostavljena soncu? V tem primeru razmislite o “solarno termalnem” sistemu. Ta vrsta sistema kroži vodo ali (v hladnih podnebjih) raztopino proti zmrzovanju v izmenjevalniku toplote, ki kot vir toplote uporablja neposredno sončno svetlobo. Izolirani hranilnik hrani vodo, segreto s sončno energijo. Rezervoar ima tudi rezervni vir toplote za segrevanje vode, ko sončno ogrevanje ni na voljo. S solarnim sistemom lahko znižate stroške tople vode do 80 %.

Spletna trgovina

Nakupuj kar preko spleta

Ground heating system structural detail. 3D illustration.
Talno gretje
Residential Water Pipeline Valve Closing. Plumbing Industry Concept. Caucasian Plumber Worker.
Vodovod
male technician worker repairing aluminum water radiator indoors. plumber repairman concept. water heating system diagnose.
Ogrevalni sistemi