TALNO OGREVANJE

Sevalno talno ogrevanje, znano tudi kot talno ogrevanje, je oblika ogrevanja. Za razliko od običajnih ogrevalnih sistemov, ki oddajajo toploto iz radiatorjev, je talno ogrevanje nameščeno pod tlemi, da se celoten prostor enakomerno ogreje.

Obstajata dve vrsti sevalnega talnega ogrevanja; vodno talno gretje in električno talno gretje. Črpalke za talno ogrevanje po ceveh segrevajo vodo iz kotla, da ogrejejo prostor. Medtem ko električno talno gretje pošilja elektriko po kablih, da doseže enak učinek.

Medtem ko so toplovodna sevalna tla približno 3-krat cenejša od električnih, imajo višji strošek namestitve. Spodnja tabela vsebuje več informacij o dveh različnih vrstah sevalnega talnega ogrevanja.

Talno ogrevanje ali radiator

Centralno ogrevanje je najpogostejša oblika ogrevanja v Sloveniji. Deluje tako, da črpa segreto vodo iz kotla v radiator. Radiator nato oddaja toploto za ogrevanje prostora.

Vendar je težava z radiatorji v tem, da je en del prostora bolj vroč kot drug. Če se znajdete v strašnem mrazu, morate bodisi; povečati ogrevanje v upanju, da bo toplota potovala naprej, uporabite pomoč priklopnega električnega grelnika ali oblečt več plasti oblačil. Dve od teh možnosti bosta povečali vaš račun za energijo, vse tri pa so precej neprijetne.

Rešitev? Talno ogrevanje. Z talnim ogrevanjem je celoten prostor ogret enakomerno in učinkovito, kar pomeni, da se lahko poslovite od mrzlih dni, ker ne sedite ob radiatorju.

V nasprotju s splošnim prepričanjem talno ogrevanje ne ogreva samo tal. Vroč zrak se dviga, tako da ste lahko prepričani, da bo vaš sevalni talni sistem ogreval celotno sobo.

Poleg tega mora talno gretje delovati le pri temperaturah med 25-30 stopinj, da je učinkovit. Medtem ko je treba radiatorje nastaviti na višjo temperaturo, običajno med 60-80 stopinjami. Torej ni samo talno ogrevanje boljše za vaš ogljični odtis, ampak tudi za vaše račune za energijo.

Kot rečeno, radiatorjev nam ni treba popolnoma odstraniti iz svojega življenja. Talni grelniki in radiatorji se lahko uporabljajo v tandemu.

Prednosti talnega ogrevanja

Prostor in slog
Talno ogrevanje deluje pod tlemi, zaradi česar je dejansko nevidno. Svoje pohištvo lahko okrasite in organizirate z veliko več ustvarjalne svobode. Posledično bodo prostori videti bolj prostorni, videti pa bodo elegantni, moderni in prefinjeni.

Prilagodljivost
Talno gretje je mogoče namestiti v katero koli vrsto nepremičnine, zgoraj ali spodaj, v novogradnjah, razširitvah in prenovah. Namestite ga v enem prostoru ali za celotno hišo – izbira je popolnoma vaša. Talno ogrevanje je odvisno od vaših potreb in ne obratno. Združljiv je tudi z večino vrst tal, vključno z lesom, preprogami, ploščicami, laminatom in vinilom. 

Energijsko učinkovit
Toplovodno talno ogrevanje je za 25 % bolj učinkovito kot radiatorsko. Če sistem združite s toplotno črpalko, je neverjetnih 40 % bolj učinkovit. Pokriva večje območje kot radiatorji, pri nižji temperaturi, vendar še vedno bolj učinkovito ogreje prostor.

To je dobra novica tudi za vaš račun za energijo. Zmanjšanje energije, potrebne za ogrevanje prostora, bo pomenilo, da se bo tudi vaš mesečni račun znižal.

Trajnostno
Ker je energetsko učinkovitejše, je talno ogrevanje tudi prijaznejše do planeta. Namestitev sistema talnega ogrevanja vam lahko pomaga zmanjšati emisije ogljika in posledično zmanjšati ogljični odtis.

Varno
Za razliko od radiatorjev ni ostrih robov ali vrelišč, na katerih bi se majhni otroci ali starejši lahko poškodovali. Čeprav grejejo od tal navzgor, tla s spodnjim ogrevanjem nikoli ne bodo prevroča ali neprijetna za hojo. Vendar bodo poskrbeli, da bodo hladna tla topla in razkošna za hojo – tudi zjutraj!

Nizki stroški vzdrževanja
S pametnim termostatom lahko nadzorujete temperaturo in programirate urnik ogrevanja. Tako vam ni treba skrbeti, da bi ga ročno vklopili vsakič, ko ga želite uporabiti. Za dodatno brezskrbnost imajo naši talni sistemi tudi doživljenjsko tehnično podporo in garancijsko zaščito.

Spletna trgovina

Nakupuj kar preko spleta

Ground heating system structural detail. 3D illustration.
Talno gretje
AdobeStock_306949300-scaled-1.jpeg
Vodovod
male technician worker repairing aluminum water radiator indoors. plumber repairman concept. water heating system diagnose.
Ogrevalni sistemi